Clanska 1934

Članska karta FK Velež iz 1934. godine na ime Dr Safet Mujić

 

Piše i uređuje: Zlatko Serdarević (zlatko.serdarević@gmail.com)

Prvi trener Veleža bio je Ivo Ćorić koji je u klub došao 1931. godine. Do tada je funkciju pročelnika obavljao Ilija Dabić, jedan od utemeljivača Veleža 1922. godine. Kapitensku traku nosio je Safet Džinović, vrlo ugledni i omiljeni građanin Mostara. Po nepisanom pravilu obično je, do dolaska trenera Ćorića, kapiten ujedno bio i trener.

Ivo Ćorić je imao bogatu fudbalsku karijeru. Odigrao je oko 300 utakmica u periodu 1930.-1933. godine da bi kasnije prešao u sudije. Nastupao je u nekoliko gradskih klubova, ali je uvijek izjavljivao da mu je bilo najdraže raditi u Veležu na amaterskoj osnovi s obzirom da je profesionalno radio u Ložionici pri Željeznicama.

-Klubana se nalazila kod Ložionice u kući Marka Sudara. Imala je jednu podrumsku prostoriju u kojoj se moglo presvući najviše petnaestak igrača. Kancelarija se nalazila u Radničkom domu na Glavnoj ulici. Od te klubane,  u kojoj nije bilo vode, do igrališta smo išli pješke u dresovima. Na treninzima smo najviše pažnje posvečivali sticanju kondicije, uglavnom trčanjem oko igrališta JSK , gdje se najveći broj utakmica odigravao jer su tu bili najpovoljniji uslovi za igru. Nakon dolaska u Velež, nekoliko utakmica igrao sam na mjestu centarfora. U Sarajevu sam 1931. godine položio ispit za fudbalskog sudiju, a osam godina kasnije stekao  sam zvanje saveznog sudije. Ove zanimljive detalje je svojevremeno Ivo Ćorić kazivao autoru ovog teksta. Svaki detalj njegove priče je zabilježen jer je dragocjen za rekonstrukciju istorije Veleža. Iz jednog sačuvanog žiga SK Vardara koji se nalazi u mojoj arhivi, vidi se da je osnovan 1922. godine, isto kao i Velež.

U Mostaru je pored RSK Velež, HŠK Zrinjskog, JSK i SK Vardara djelovao Radnički sportski klub kojeg su popularno nazivali Šegrtski klub jer su u njemu igrali isključivo mladi šegrti. Prostorije tog kluba nalazile su se u starom Radničkom domu koji je bio lociran „Pod lipom“, upravo na mjestu gdje se danas ulazi u Bazar iz Glavne ulice. Rad Veleža prvi put je zabranjen 1929. godine kad je uvedena Šestojanuarska diktatura. Tada je zatvoren stari Radnički dom i svi igrači iz Šegrtskog kluba prešli su u Velež čime je klub dobio mlade snage željne dokazivanja. U Šegrtskom klubu su tada igrali Damjan Lojpur, Osman Šantić, Safet Džinović, David Altarac, Jaša Šantić (golman), Ismet Torlo i drugi. Kasnije će oni postati udarna snaga Rođenih. Klubana Veleža jedno vrijeme se nalazila u Kokotovića kući. Ideja o stvaranju podmlatka začela se tek krajem 1933. godine. Treba shvatiti takav odnos jer fudbal nije u Mostaru imao dugu tradiciju niti stručnjake koji bi podigli nivo igre i općenito odnos prema obavezama.